1821 Március 25-én egy apró nemzet úgy döntött, hogy elég a közel 400 évig tartó török elnyomásból. Elég a rabszolgasorból.
Paleon Patron Germanos püspök felhúzta a forradalmi zászlót a Peloponnészoszi félszigeten található Agia Lavra kolostornál.
Először a környező városokat foglalták vissza, valamint a közeli szigeteket. Hydra, Spetses, Porosz szigetei komoly tengeri haderővé alakították át tekintélyes kereskedelmi flottáikat, így hatalmas szerepük volt a forradalom kirobbantásában és a további ütközetekben. A felkelés egyik jellegzetes alakja Laskarina Bubulina, az egyetlen nő, aki halála után az admirális címet is megkapta.
A forradalom jelszava “Szabadság vagy halál” volt. Ez görögül 9 szótagból áll. (Eleftheria i thanatos) Ezért található 9 csík a görög nemzeti zászlón. 5 kék és 4 fehér. A kék szín a szabadságot jelképezi, míg a fehér a halált. Ezért van eggyel több kék! Hisz a szabadság, az élet, felülkerekedik a halálon. A zászló bal felső sarkában az egyenlő szárú kereszt az orthodox egyház jele.
Március 25-e kettős ünnep. Nemzeti, a törökök elleni forradalom és szabadságharc kirobbanásának hivatalos dátuma. Valamint egyházi, Szűz Mária Angyali Üdvözlete, azaz görögül az Evangelismos napja.
E nap hivatalos nemzeti eledele a tőkehal fokhagyma pürével.
Vajon miért? A 40 napos húsvét előtti nagyböjt már javában tart. Ez a legszigorúbb böjti időszak, a gyász hetei, amely alatt még halat sem szabad fogyasztani a hívőknek. E szabály alól két nap kivétel. Az egyik Március 25-e, Mária Angyali Üdvözlete, hiszen ez egy örömünnep, Jézus születésének előjele. E nap halat, oliva olajat és bort is fogyaszthatnak a böjtölők, ez által feltöltik szervezetüket a következő időszakra. A másik nap pedig Virágvasárnap, amely Jézus földi lényének szentelt ünnep és szintén fogyaszthatóak a fennt említett ételek.
Na, de miért pont tőkehal, ami ráadásul nem is igazán “görög”? Erre nagyon egyszerű a válasz. A tőkehalat sóban tárolják, hűtés nélkül. A vastag sóréteg álltal a halat könnyű szállítani, tárolni, így egyszerű volt eljuttatni a tengertől messzebb található településekre, hegyi falvakba, ahol nehezen jutottak friss halhoz, különösen a böjti időszak alatt.
Csak óvatosan vele! Elkészítés előtt sótalanítani kell! Különben ehetetlenül sós! Vizben kell állnia legalább 12 – 24 órát, úgy, hogy 3-4 óránként lecseréljük a vizet.